Rímskokatolícka Cirkev, farnosť sv. Mikuláša

Pasztoráció szencen

A szenci plébánia közösség gyökerei mélyen a múltba vezetnek vissza. Már egy 1308-ból eredő írásos emlékben található említés Sempoz (Senec - Szenc) községről. Manapság városunk tömérdek demográfiai változásokon megy keresztül. A legújabb népszámlálási adatok szerint városunknak hivatalosan 17 050 lakosa van (68% szlovák nemzetiségű, 14,46% magyar nemzetiségű.), 9 468 (55,5%) katolikus vallású. Szenc járási város, lakossága eléggé vegyes jellegű. Főleg az utóbbi évekre jellemző a lakosok Szlovákia más városaiból való ideköltözése. Szenc földrajzi fekvése és Pozsonyhoz való közelsége végett atraktív helyet jelent. Ezen kívül Szenc a turisztika szempontjából is kiváló helyet kínál a Napfényes Tavakra vágyó vendégeknek is.

Szenc plébániájához két filiális község is hozzátartozik. Az egyik Szentmárton községe Szent Márton kápolnájával, ide tartozik Vörösmajor és Felsőmajor, a másik Zonctorony községe Havasboldogasszony templomával. Zonctoronynak 983 lakosa van, ebből 61,8% magyar nemzetiségű és 80% katolikus vallású.

 

 

A pasztoráció elsődleges feladata egyöntetűvé tenni az emberek nézeteit és a közösségek lelkiségét, hangsúlyozta boldog II. János Pál pápa:

 

"A jogi bölcsesség tehát, mikor a részvétel konkrét szabályait jelöli meg, az Egyház hierarchikus struktúráját érvényesíti, elvetve minden önkényes kísértést és jogtalan követelést. Ugyanakkor a közösségi lelkiség úgy jeleníti meg az intézményes elemeket, hogy bizalmat és nyitottságot követel tőlük Isten népének valamennyi tagja iránt, tökéletesen tiszteletben tartva méltóságukat és felelősségüket."  (Novo Millennio ineunte, 45) 

Rímskokatolícka farnosť sv. Mikuláša v Senci © 2012-2023 Všetky práva vyhradené.

Created by JuVi, titulné foto Gabriel Szakál