Rímskokatolícka Cirkev, farnosť sv. Mikuláša

Ingyen evangelizáljunk és szolgáljunk: Ferenc pápa hétfő reggeli homíliája

2018.06.11 13:52

Szent Barnabás apostol liturgikus emléknapján a pápa az evangelizálás három dimenziójáról elmélkedett a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. Ezek: a hirdetés, a szolgálat és az ingyenesség.

Az evangelizálás megváltoztatja a szíveket

A mai szentlecke az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 11,21b-26; 13,1-3) rámutat a hithirdetés valódi főszereplőjére, mely nem más, mint a Szentlélek – kezdte homíliáját a pápa. A hithirdetés nem puszta prédikáció, vagy bizonyos elképzelések átadása, hanem egy dinamikus mozgás, mely képes megváltoztatni a szíveket a Lélek működésének köszönhetően. „Láttunk jól megszerkesztett lelkipásztori terveket, amik azonban nem szolgálták az evangelizálást, mert öncélúak voltak és nem tudták megváltoztatni a szíveket”. A pápa ezután kifejtette: „Jézus nem vállalkozói hozzáállással küld el minket, hanem a Szentlélekkel. Ez az igazi bátorság. Az evangelizálás igazi bátorsága nem az emberi makacsság. A Szentlélek adja meg nekünk a bátorságot és visz minket előre”.

Az egyházban szolgálni kell, nem felkapaszkodni

Az evangelizálás második dimenziója a szolgálat, amely a kis dolgokban is megnyilvánul. „Nem helyénvaló elvárni, hogy szolgáljanak nekünk, miután karriert csináltunk az egyházban vagy a társadalomban. Az egyházi törtetés annak a jele, hogy nem tudjuk, mi az evangelizálás” – jelentette ki a pápa. „Aki parancsol, legyen olyan, mint az, aki szolgál. Nem hirdethetünk jó dolgokat anélkül, hogy szolgálnánk. Ez csak látszólag evangelizálás, valójában nem az. A Szentlélek ugyanis nemcsak arra indít, hogy hirdessük az Úr igazságát és életét, hanem a testvérekhez is küld minket, hogy szolgáljunk nekik. Szolgálat, az apró dolgokban is” – ismételte meg Ferenc pápa, majd hozzátette: „Rossz látni olyan evangelizálókat, akik kiszolgáltatják magukat és azért élnek, hogy szolgáljanak nekik. Ez csúnya dolog. Olyanok lesznek, mint az evangelizálás hercegei”.

Az evangelizálás ingyenes

 

Végül pedig az evangelizálás ingyenességéről szólt a pápa. „Senki nem nyerhet megváltást saját érdemei miatt. Ingyen kaptátok, ingyen adjátok – emlékeztet az Úr. Jézus Krisztusmindannyiunkat ingyen üdvözített, ezért tehát ingyen kell adnunk. Az evangelizálás lelkipásztori munkatársainak ezt meg kell tanulniuk. Életüket az ingyenes szolgálatnak, igehirdetésnek kell szentelniük a Szentlélek segítségével. Saját szegénységünk arra ösztönöz, hogy megnyíljunk a Léleknek” – zárta hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Rímskokatolícka farnosť sv. Mikuláša v Senci © 2012-2023 Všetky práva vyhradené.

Created by JuVi, titulné foto Gabriel Szakál